Klimaatcrisis, onderwijs en ‘eerlijke economie’ zwaartepunten in verkiezingsprogramma D66
D66 trekt de verkiezingscampagne in met klimaatcrisis, onderwijs en een „eerlijke economie” als zwaartepunten. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma dat vrijdag werd gepresenteerd. Daarin richt de partij zich op de economische positie van de Nederlandse middenklasse en ambieert ze een verhoging van het minimumloon. Ook de middeninkomens moeten minder belast worden. Dat geld moet onder meer komen van de grote vermogens en de vervuilende industrie. Want een ander belangrijk thema blijft de klimaatcrisis.
D66 wil van Nederland in 2040 een klimaatneutraal land maken. Lijsttrekker Rob Jetten, die zijn partij vrijdag omschrijft als „de enige klimaatpartij die niet alleen praat, maar ook doet”, belooft alle fossiele subsidies af te schaffen en de grootste vervuilers hoger te belasten. „Dit is het moment om keuzes te maken die te lang zijn uitgesteld”, aldus Jetten, die in Rutte IV de post van klimaatminister vervulde. „Voor het klimaat, voor het onderwijs en voor mensen met een middeninkomen. Zo wordt Nederland eerlijker, sterker en schoner”.
Verder meet de partij zich in zijn verkiezingsprogramma een sociaal gezicht aan. Naar eigen zeggen wil D66 werk maken van een „eerlijke economie”. Zo wordt voorgesteld om het huidige toeslagenstelsel af te schaffen en in te ruilen voor een soort van basisinkomen. Verder presenteert de partij voorstellen als gratis kinderopvang en een gezamenlijk betaald verlof voor werkende ouders van maximaal een jaar. „We zijn een rijk en welvarend land”, zegt Jetten, „maar te weinig mensen voelen dat ook zo. De rijkdom is ongelijk verdeeld”.
Jetten ziet daarnaast in het onderwijs, een traditioneel D66-thema, het „onderschoven kindje” van de politiek. De partij wil de studiebeurs voor mbo-studenten gelijktrekken met het niveau van het hoger onderwijs. Door het vrijmaken van een vaste som voor jongeren boven 25 jaar om zich na hun studie te ontwikkelen, wil D66 aantonen dat het Nederlandse onderwijs „niet op school eindigt”. Zo’n zogeheten ‘loopbaanboost’ zou mbo’ers tot 50.000 euro kunnen opleveren.
BBB-kandidaat Mona Keijzer ontvangt wachtgeld, terwijl BBB daar zelf kritisch over is: ‘Meten met twee maten’
De nummer twee op de lijst bij de BoerBurgerBeweging (BBB), Mona Keijzer, ontvangt wachtgeld omdat zij staatssecretaris was in kabinet-Rutte III. Dat vertelde zij donderdag aan tafel bij de talkshow Humberto op RTL. Eerder was haar partijleider Caroline van der Plas nog kritisch op GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans, omdat hij wachtgeld ontvangt terwijl hij campagne voert.
Lees ook Oud-CDA’er Mona Keijzer hoopt bij BBB op meer waardering
Omdat politici zomaar hun baan kunnen verliezen — door een verkiezingsnederlaag, politieke blunder of andere onvoorspelbare verschuiving — hebben zij recht op een toelage wanneer zij opstappen of uit hun functie ontheven worden. Wanneer zij ander werk vinden, worden die inkomsten verrekend met de toelage. Ze krijgen 80 of 70 procent van hun salaris uitgekeerd, de overige 20 of 30 procent mogen ze bijverdienen. Keijzer verdiende bruto 174.000 euro per jaar als staatssecretaris. Daarna was ze bemiddelaar in de provincie Overijssel. Keijzer bevestigt dat zij sinds zij campagne is gaan voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen ook wachtgeld ontvangt. Op 1 september maakte de BBB bekend dat Keijzer op de lijst stond.
Keijzer, destijds staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat namens het CDA, werd door premier Mark Rutte (VVD) ontslagen omdat zij zich niet voegde bij het kabinetsstandpunt over coronamaatregelen. In gesprek met presentator Humberto Tan stipt ze aan dat zij ontslagen is, terwijl Timmermans uit eigen beweging is gestopt als Eurocommissaris. Keijzer verdedigt haar toelage niet lang: na kort aandringen van Tan zegt zij: „Wachtgeld is wachtgeld.” Keijzer erkent dat er met twee maten wordt gemeten.